V zahradách krásného Trojského zámečku se o víkendu 5. a 6. září konal již popáté festival jídla zvaný Foodparade. Už od desáté hodiny dopolední se mezi pečlivě zastřiženými keři hemžili gurmáni a milovníci dobrého jídla a zvědavě nahlíželi na sortiment jednotlivých stánků. Nechybělo degustační menu, svačinky na cestu či doprovodný program v Trojské konírně.

zdroj: Nela Mašková

Na začátku jsem byla přivítána příjemnou trojicí zaměstnanců, kteří mi vysvětlili, kudy jít ke stánkům a kudy na přednášky, a věnovali mi mapku stánků, jednodenní nákupní kartu do Makra, kredit 100,- na služby partnerské společnosti DameJidlo.cz a slevu na transportní služby UBER. Poté jsem došla k pokladně, kde nebyla žádná fronta, a směnila si peníze na takzvané “chefy”, festivalovou měnu. Četla jsem mnoho komentářů, že vstupné bylo moc vysoké, 350,- mi nepřijde tak moc, zvlášť, když 200,- se vám vrátí zpět ve formě chefů. Dostala jsem identifikační náramek a tím i povolení pokračovat dál ke stánkům.

Výběr byl opravdu velký. Nechyběly hamburgery, ryby, těstoviny, maso, dezerty, mexická kuchyně, italská kuchyně, asijská kuchyně… O hladu nebyli ani vegetariáni, vegani či lidé stravující se raw, paleo nebo bezlepkovou stravou. Bez povšimnutí nezůstal ani stánek restaurace Hmyz na talíři, kde se – jak už název vypovídá – servírovali červi, štíři či švábi. Vedle degustačních jídel zde byli stánky nabízející svačiny či nápoje, například Candy Store, Kingswood nebo čerstvá kokosová šťáva podávaná přímo z kokosu.

Stolků i laviček bylo dost, všude se dalo bez problému najít místo. Služba odnášející špinavé nádobí byla schopná a rychlá, stejně jako uklízecí skupina. Na jídlo se nečekalo, všechny služby byly poskytnuty na 100 %. Kvůli nepřízni počasí byly na půjčení i deštníky a deky.

Co se týče doprovodného programu, ten se odehrával na dvou “stanovištích” – v trojské Konírně a na pódiu před zámkem. Každou hodinu se na obou stanovištích konala jedna událost – ať už kuchařská show či přednáška. Hlavní částí programu bylo však finále soutěže “I Love Food”.

Celkově na festivalu panovala uvolněná a přátelská atmosféra a navzdory špatnému počasí se dostavilo dost návštěvníků. Já osobně jsem ráda, že jsem se zúčastnila, protože jsem ochutnala například výborné makronky nebo avokádovou čokoládovou pěnu. Určitě doporučuji navštívit Foodparade příští rok!

Podpoříte nás?

“Alternativní sonda do hlubin české kultury.” Jak už náš slogan napovídá, snažíme se být magazínem, který přináší čtenářům alternativní pohled na život kolem nás. Už od roku 2014 fungujeme jako nezávislý projekt několika autorů a přinášíme reportáže ze špinavých a divokých hlubin undergroundu, natáčíme a informujeme o subkulturách, zajímavých projektech, akcích a osobnostech, nebo jen píšeme články vlastním stylem. Jedeme zkrátka autorskou tvorbu, kterou nyní můžeš podpořit. Odvděčíme se ti pravidelným přísunem kvalitního obsahu, zahrnujícího originální články, videa a podcasty. Přispěním i nepatrné částky nám vyjádříte podporu, která nás motivuje do další tvorby. Každé takové podpory si nesmírně vážíme a předem z celého srdce děkujeme!

Podpořit