Přinášíme vám článek s 10 fakty o řepném cukru. Článek vám přiblíží původ přísady, kterou mnozí z nás používají pro dochucení kávy, při pečení a vaření.

  1. V českých zemích je cukr znám od doby Karla IV., z roku 1344. Na jeho dvůr se dostávaly cizokrajné výrobky, koření a s nimi i cukr, který byl v té době z cukrové třtiny.
  2. Do té doby se u nás sladilo jenom medem. Růst spotřeby znamenal hledání domácích surovin pro výrobu cukru. Zkoušela se mrkev, bříza, javor a jiné rostliny. U nás byla rozšířena výroba cukru z javorové šťávy – výroba byla nákladná a zanikla.
  3. Cukr v kořenu rostliny Beta vulgaris (řepa cukrová) byl objeven již v roce 1605. První cukr z řepy však vyrobil pruský chemik, Andreas Margraff v roce 1747. První řepný cukrovar na světě založil Franz Karl Achard roku 1802 v Kunerách (dnešní Polsko).
  4. Známý český vynález, kostku cukru, vymyslel rakouský ředitel dačického cukrovaru, Jakub Kryštof Rad, v roce 1841. Patentován byl o dva roky později.
  5. Průmyslové cukrovarnictví začíná až rokem 1850 a ovlivňuje české země. Díky dobré poloze se mu v Evropě daří a zažívá boom. Toto průmyslové odvětví přispělo k zaměstnanosti, rozvoji železnic i pozvedalo národní hrdosti v tehdejší době.
  6. Hraběnka Anna žijící v Hrušovanech nad Jevišovkou v rodinném panství se zamilovala do muže neurozeného původu – úředníka Karla Kammela. Za něj se poté po povolení rodiny provdala. V revolučním roce 1848 společně založili cukrovar Hrušovany nad Jevišovkou, aby zachránili zchudlé panství. Provoz byl slavnostně zahájen o 3 roky později a výroba zde trvá již 166 let.
  7. Výroba cukru je v principu stejná jako na jejím počátku v 19. století. Zahrnuje těchto 12 kroků: pěstování cukrové řepy, její sklizeň, dopravu do cukrovaru, praní řepy, těžení šťávy, čištění šťávy, odpařování, svařování, separace krystalů, sušení, skladování (cukru, sirobů, melasy), využití vedlejších produktů. Významně rozdílné je dnešní vybavení zvyšující kapacitu zpracování a snižující energii.
  8. V období řepné kampaně dokáže cukrovar v Hrušovanech denně zpracovat až okolo 4900 tun řepy. To znamená, že musí každých cca 8 minut přijet nákladní auto s cukrovou řepou, jinak by se zpracování muselo zpomalit či zastavit.
  9. Hrušovanský závod jako jediný v České republice zpracovává bio cukrovou řepu, ze které vzniká Biocukr krystal z řady Korunní cukr.
  10. Pokud se cukr jmenuje hnědý bez dalšího bližšího určení, jedná se vždy o cukr, vyrobený z řepy cukrové. Ten je obohacen o třtinový a karamelový sirup, který mu dodá hnědou barvu, plnější vůni. Díky tomu vynikajícím způsobem podtrhne chuť zejména jablečných, ořechových či kávových dezertů a moučníků. Dá se použít všude tam, kde třtinový nebo bílý řepný cukr.

zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Přihlaste se k odběru novinek!

Zanechat komentář

Buďte první kdo bude komentovat!

avatar