Co je karob?

Ti z vás, kteří se zajímají o zdravou nebo alternativní výživu o karobu, kterému se jinak říká i svatojánský chléb nebo rohovník obecný, již jistě slyšeli. Používá se úplně stejným způsobem jako kakao: do vaření, pečení nebo na přípravu horkých nápojů. Ve většině případů je zmiňován právě jako ultrazdravá náhražka kakaa. Jak je to s ním ale doopravdy?

Semena z lusků rohovníku obecného
Semena z lusků rohovníku obecného

Prášek získávaný z karobových lusků bohužel neobsahuje ani o setinu procenta méně cukru než kakao, jak vznikla mylná informace zřejmě proto, že karob má přirozeně sladkou chuť a při jeho použití pak není nutné ničím dál doslazovat. Může se naopak chlubit až o 1/3 vyšším obsahem cukru než kakao. Kdo doufal v noční dýchánky s karobovým nápojem místo kakaa jakožto boji proti tloustnutí, musím ho zklamat. S energetickou hodnotou jsou na tom totiž naprosto stejně. Jeho výhoda ale spočívá v tom, že má mnohem nižší obsah tuků (0,7g/100g, kakao 15g/100g), více vlákniny, vitamínů a na rozdíl od kakaa po konzumaci nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale snižuje cholesterol.

Dalším bodem, proč stojí za to mluvit o karobu je zcela jistě absence kofeinu. Nemůžete si na něm tedy, oproti čokoládě, vytvořit regulérní závislost, nezpůsobí hyperaktivitu, rapidní nárůst a následný úbytek energie a jiné nepříznivé kofeinové efekty.

kakao-karob-1

Proč tedy vlastně pít či jíst karob?

  • Neobsahuje kofein
  • Více vlákniny, vápníku, sodíku, vitamínu A, C, E než kakao
  • Snižuje cholesterol v krvi,
  • Podporuje trávení a pomáhá léčit potíže s ním
  • Pomáhá ulevit i od kašle

Jak si připravit domácí karobový nápoj?

Potřebujeme:

  • práškový karob – 2 lžíčky
  • vařící vodu na zalití
  • nejméně 125ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka kardamonu

Postup:

Stejně jako při přípravě kakaa zalijeme karobový prášek, do kterého jsme přidali skořici a případně i špetku kardamonu , vodou, ale vše záleží na našich chuťových preferencích. Pokud máme i kakao rádi plné mléčné chuti, zalijeme prášek malým množstvím vody, aby se mohl rozpustit a zbytek hrnku dolijeme mlékem. Perfektně zamícháme a pijeme ještě horké. Má vcelku netradiční chuť, takže to nevzdávejte hned napoprvé!

Karobový prášek se dá sehnat prakticky v každém obchodě se zdravou výživou a to v bio kvalitě, kde se cena pohybuje okolo 60Kč za 500g, ale pokud netrváme na označení bio, lze koupit i levněji.

(Andy Jaklová)

Podpoříte nás?

Czechmag je nezávislý magazín, který od roku 2014 mapuje českou kulturu, subkultury, umění a underground. Píšeme články vlastním stylem, natáčíme videa, přinášíme reportáže z akcí i rozhovory se zajímavými osobnostmi.

Pokud se ti naše tvorba líbí, můžeš nás podpořit a pomoci nám udržet Czechmag naživu. Každý příspěvek – malý či velký – nám dává sílu pokračovat a přinášet ti ještě lepší obsah.

Podpořit