Dnes si bez steaku nedovedeme představit žádné menu v restauraci. Dokonce se najdou takové restaurace, které se zaměřují především na steaky. Zmínit můžeme třeba restauraci na Stodolní v Ostravě, která je velice oblíbená právě kvůli svým připravovaným steakům. I když dnes steaky (nebo také bifteky) patří do české gastronomie a najdeme je v každém menu všude, kam přijdeme, nabízí se otázka, kde se vlastně v české gastronomii vzaly. Nejedná se přece o typický český pokrm a jednoho krásného dne k nám musel zavítat.

Neexistuje chutnější historie než ta gastronomická. A tak se podívejme na okamžik na to, jak se na české stoly dostal steak, který dnes tolik lidí doslova miluje.

Objevil se v řadě kuchařek

Pokud milujete listování staršími kuchařkami, určitě jste v pár historických kuchařek našli zmínku právě o steaku nebo o bifteku. Nejvíce receptů na přípravu bifteků najdete ve velice populární kuchařce, která se ukázala světu mezi léty 1782-1792. Jednalo se o kuchařku Bavorská kuchařka v Čechách, kterou měla na svědomí Marie Anna Neudecker. Už v takto staré kuchařce se dočítáte o rovnou několika zajímavých receptech, v nichž je hlavní ingrediencí právě steak jako takový.

Později se také steak objevil i v celé řadě českých kuchařek, jelikož se hovězí maso stalo součástí klasických slavnostních pokrmů české gastronomie, jako je například svíčková.

Mánie vypukla až po 18.století

I když se o steacích zmiňují mnohé zajímavé kuchařky, nezmiňují se o tom, kdy vypukla láska k tomuto pokrmu. Podle pramenů lze říct, že steaková mánie vypukla až po 18.století, jelikož do té doby se maso peklo zásadně vcelku, nikoliv na plátky.

Po tomto století se začal steak připravovat na různé způsoby, které rozlišujeme dodnes. Dnes se řeší především propečenost. Steaky tak můžeme dostat raw, medium, rare či blue rare a podobně.

Článek je reklamní sdělení

Podpoříte nás?

“Alternativní sonda do hlubin české kultury.” Jak už náš slogan napovídá, snažíme se být magazínem, který přináší čtenářům alternativní pohled na život kolem nás. Už od roku 2014 fungujeme jako nezávislý projekt několika autorů a přinášíme reportáže ze špinavých a divokých hlubin undergroundu, natáčíme a informujeme o subkulturách, zajímavých projektech, akcích a osobnostech, nebo jen píšeme články vlastním stylem. Jedeme zkrátka autorskou tvorbu, kterou nyní můžeš podpořit. Odvděčíme se ti pravidelným přísunem kvalitního obsahu, zahrnujícího originální články, videa a podcasty. Přispěním i nepatrné částky nám vyjádříte podporu, která nás motivuje do další tvorby. Každé takové podpory si nesmírně vážíme a předem z celého srdce děkujeme!

Podpořit