Sushi je typicky japonský pokrm, za nímž se jezdí klidně až do samotného Japonska. Češi zkrátka chtějí ochutnat, jak chutná sushi v místě, kde bylo vytvořeno, a jestli se pravému japonskému sushi naše české sushi v sushi barech a sushi restauracích aspoň podobá. Dnes by se dalo říct, že sushi rozděluje společnost na dva tábory, a sice na ty, kteří sushi milují, a na ty, kteří ho zrovna nemusí. Pokud patříte do první skupiny, pak se nabízí otázka, jaké je vaše nejoblíbenější sushi? Jste raději zastáncem sushi s kaviárem nebo milujete tradiční podoby?
Sushi lze popsat jako pokrm, který je vždycky čerstvý, vždycky svěží, hlavně pokaždé ručně připravený. I kvůli tomu si lidé sushi zamilovali po celém světě. Dokonce lze říct, že v Evropě konzumujeme sushi v mnohem větším množství, než v jakém se konzumuje v samotném Japonsku, tedy v zemi původu. Zde je sushi spíše pokrmem pro slavnostní události, jako jsou výročí, rodinné obědy nebo obchodní schůzky.
Jelikož se v Evropě konzumuje sushi s takovou oblibou, pojďme si prozradit, jaké konkrétní druhy sushi mají Češi nejradši.
Češi jsou konzervativní strávníci
I samotní kuchaři v sushi barech a sushi restauracích tvrdí, že Češi jsou jen konzervativní strávníci. Milují tedy hlavně rolky, jako jsou hosomaki nebo nigiri, což jsou plátky čerstvé ryby na rýži. Nigiri milují hlavně s tuňákem, lososem nebo také s úhořem, ani na takovou rybu nedáme dopustit.
Podle všeho Češi začínají zkoušet i takové sushi, které je tvořeno méně luxusními ingrediencemi. Například zkouší sushi, které je se sladkou omáčkou nebo s lanýžovou omáčkou. Dokonce se zkouší i sushi s kaviárem nebo s mangem.
Zajímavosti o sushi
A ještě něco zajímavého o sushi. Věděli jste třeba to, že sushi v doslovném překladu znamená “kyselá rýže?” Nebo že při pohledu do historie si každá část Japonska tvořila své vlastní sushi speciality?
Článek je reklamní sdělení