Sushi v Japonsku není jen lahodný pokrm, ale je také součástí jejich životního stylu. Tradiční sushi je v Japonsku vnímané také jako jídlo, které se podává při významných a vzácných příležitostech a je jím vyjadřována i určitá úcta k hostům. V dnešní době je sushi velmi dostupným artiklem také u nás, a to nejenom díky pozitivním účinkům na naše zdraví.

Při výrobě sushi je velmi důležitá kvalita rybího masa. A také u ryb platí pravidla, která se uplatňují při výběru a nákupu jakéhokoli masa. Supermarkety nabízejí nepřeberné množství produktů, ale původ masa a jeho jakost stejně stále nejlépe zjistíte u specializovaného prodejce, respektive řezníka. Pravda, každému chutná něco jiného, ale stačí pouze ochutnat sushi koupené v supermarketu a porovnat ho s tím v sushi v restauraci a jednoduše poznáte ten rozdíl – a to nejenom v chuti, ale také ve složení a množství látek, které do svého těla přijímáte.

sushi restaurace

Sushi je dobré a zdraví prospěšné, ale jaké látky při jeho konzumaci tělu dáváte? To už by mohl být trochu oříšek. Záleží především na tom, o jaký druh sushi se jedná. Obecně lze říct, že sushi obsahuje nenasycené mastné kyseliny, proteiny (bílkoviny), minerály, jako je jód, fosfor, vápník, vitamin D, vitamin A, B12 a další.

Bez ryby to zkrátka nejde

Základem sushi je ryba, přesněji řečeno čerstvá ryba, u které byste měli znát její původ nebo si alespoň pořádně proklepnout dodavatele. V dobré restauraci vám tyto informace rádi sdělí. Kromě sushi můžete ochutnat také další rybí speciality, jako je kaviár z létajících ryb, úhoře, mušle Sv. Jakuba apod. V levném sushi fast foodu (ano, opravdu existují) takový výběr a informační servis rozhodně mít nebudete.

Hmm, čersvé sushi…

Sushi je ihned po přípravě určeno ke konzumaci. Uchovávání v lednici není vhodné a razantně snižuje výslednou kvalitu i chuť. Stačí se mnohdy jen podívat na obsah krabičky s nápisem “sushi” z obchodu a na to, co vám připraví v sushi restauraci.

I přes dnešní vysokou míru globalizace je sushi stále vnímáno jako exotická pochoutka a do našich končin se ve velké míře dováží ze zahraničí. Ryby jsou sice zpracované, ale taková dlouhá cesta by neprospěla nikomu. Ryby se skladují po dlouhé hodiny v chladicích boxech pod umělým osvětlením a další čas stráví na pultu obchodů. Láká vás tato představa ke konzumaci?

Varianta bezmasého sushi vydrží až týden, ale pokud je v sushi přítomna ryba, doba trvanlivosti se při převozu výrazně snižuje. Když už musíte mít sushi ze supermarketu, volte hloubkově mrazené, nikoli z chladicího boxu.

Sushi – ryba a rýže?

Přestože by se mohlo zdát, že smotat do řasy kousek ryby a rýže je jednoduchá záležitost, vyžaduje tato činnost určitou zručnost a trpělivost. Rýži je třeba správně připravit, aby byla kyprá a nelepila. Ke správné přípravě se ideálně hodí minutka, která vám pomůže, aby rýže nebyla nedovařená. Podle toho také poznáte nekvalitní sushi ve stravovacích zařízeních.

Vševědoucí obsluha

Tedy alespoň pokud jde o sushi. V pravé sushi restauraci musí personál vědět, co přesně nabízí, a případně vám pomoci při výběru určitého typu nebo celého setu. Poté byste měli být informováni o tom, jak správně sushi konzumovat, případně i jak bylo připravováno.

sushi restaurace

Na vašem pohodlí záleží

Srovnávat komfort posezení ve fast foodu a v sushi restauraci rozhodně nemá smysl a je zřejmé, co na vás, jakožto na zákazníka, udělá lepší dojem. Váš sushi relax zpravidla dokresluje také tematická hudba.

Sushi stále vnímáme jako zvláštní pokrm, který si chceme vychutnat v odpovídajícím prostředí a s určitou prestiží. I proto mají výhodu specializované sushi restaurace, kde se o přípravu starají zkušení profesionálové a odborníci se znalostmi asijské kuchyně.

A kam vyrazit? Chcete-li vyrazit do kvalitní sushi restaurace, Praha není podmínku, vyrazit můžete i v dalších větších městech. Velmi zajímavou alternativou pro začátek vaší sushi cesty, může být restaurace Sushi Upgrade v Praze.

Restaurace Sushi Upgrade

Restaurace Sushi Upgrade v Praze je zárukou nejenom kvalitního sushi, ale také komplexního kulinářského zážitku. Vyzkoušejte bohaté menu z japonské i asijské kuchyně za přijatelnou cenu. Restauraci najdete v Opletalově ulici v Praze, kde vás přivítá milá a profesionální obsluha. Nekuřácká restaurace nabízí komornější prostředí s kapacitou 30 míst, a tak v ní můžete uspořádat třeba menší firemní večírek či teambuliding. Plaťte kartou nebo stravenkami, vychutnejte si netradiční oběd a vraťte se do práce nasyceni a odreagováni díky stylové atmosféře. Nebo třeba vyrazte se svou drahou polovičkou na romantickou večeři. Pro ty pohodlnější z nás je pak k dispozici rozvoz sushi po Praze a okolí.

„Pracujeme se 100% čerstvými surovinami. Kvalitu zpracování, přípravy a dovozu Vám zajistí kuchaři, kteří mají s japonskou kuchyní mnohaleté zkušenosti. Soustředíme se na to, aby naše práce byla pro Vás tím nejlepším kulinářským zážitkem.“

Podpoříte nás?

“Alternativní sonda do hlubin české kultury.” Jak už náš slogan napovídá, snažíme se být magazínem, který přináší čtenářům alternativní pohled na život kolem nás. Už od roku 2014 fungujeme jako nezávislý projekt několika autorů a přinášíme reportáže ze špinavých a divokých hlubin undergroundu, natáčíme a informujeme o subkulturách, zajímavých projektech, akcích a osobnostech, nebo jen píšeme články vlastním stylem. Jedeme zkrátka autorskou tvorbu, kterou nyní můžeš podpořit. Odvděčíme se ti pravidelným přísunem kvalitního obsahu, zahrnujícího originální články, videa a podcasty. Přispěním i nepatrné částky nám vyjádříte podporu, která nás motivuje do další tvorby. Každé takové podpory si nesmírně vážíme a předem z celého srdce děkujeme!

Podpořit