Sushi v Japonsku není jen lahodný pokrm, ale je také součástí jejich životního stylu. Tradiční sushi je v Japonsku vnímané také jako jídlo, které se podává při významných a vzácných příležitostech a je jím vyjadřována i určitá úcta k hostům. V dnešní době je sushi velmi dostupným artiklem také u nás, a to nejenom díky pozitivním účinkům na naše zdraví.
Při výrobě sushi je velmi důležitá kvalita rybího masa. A také u ryb platí pravidla, která se uplatňují při výběru a nákupu jakéhokoli masa. Supermarkety nabízejí nepřeberné množství produktů, ale původ masa a jeho jakost stejně stále nejlépe zjistíte u specializovaného prodejce, respektive řezníka. Pravda, každému chutná něco jiného, ale stačí pouze ochutnat sushi koupené v supermarketu a porovnat ho s tím v sushi v restauraci a jednoduše poznáte ten rozdíl – a to nejenom v chuti, ale také ve složení a množství látek, které do svého těla přijímáte.
Sushi je dobré a zdraví prospěšné, ale jaké látky při jeho konzumaci tělu dáváte? To už by mohl být trochu oříšek. Záleží především na tom, o jaký druh sushi se jedná. Obecně lze říct, že sushi obsahuje nenasycené mastné kyseliny, proteiny (bílkoviny), minerály, jako je jód, fosfor, vápník, vitamin D, vitamin A, B12 a další.
Bez ryby to zkrátka nejde
Základem sushi je ryba, přesněji řečeno čerstvá ryba, u které byste měli znát její původ nebo si alespoň pořádně proklepnout dodavatele. V dobré restauraci vám tyto informace rádi sdělí. Kromě sushi můžete ochutnat také další rybí speciality, jako je kaviár z létajících ryb, úhoře, mušle Sv. Jakuba apod. V levném sushi fast foodu (ano, opravdu existují) takový výběr a informační servis rozhodně mít nebudete.
Hmm, čersvé sushi…
Sushi je ihned po přípravě určeno ke konzumaci. Uchovávání v lednici není vhodné a razantně snižuje výslednou kvalitu i chuť. Stačí se mnohdy jen podívat na obsah krabičky s nápisem “sushi” z obchodu a na to, co vám připraví v sushi restauraci.
I přes dnešní vysokou míru globalizace je sushi stále vnímáno jako exotická pochoutka a do našich končin se ve velké míře dováží ze zahraničí. Ryby jsou sice zpracované, ale taková dlouhá cesta by neprospěla nikomu. Ryby se skladují po dlouhé hodiny v chladicích boxech pod umělým osvětlením a další čas stráví na pultu obchodů. Láká vás tato představa ke konzumaci?
Varianta bezmasého sushi vydrží až týden, ale pokud je v sushi přítomna ryba, doba trvanlivosti se při převozu výrazně snižuje. Když už musíte mít sushi ze supermarketu, volte hloubkově mrazené, nikoli z chladicího boxu.
Sushi – ryba a rýže?
Přestože by se mohlo zdát, že smotat do řasy kousek ryby a rýže je jednoduchá záležitost, vyžaduje tato činnost určitou zručnost a trpělivost. Rýži je třeba správně připravit, aby byla kyprá a nelepila. Ke správné přípravě se ideálně hodí minutka, která vám pomůže, aby rýže nebyla nedovařená. Podle toho také poznáte nekvalitní sushi ve stravovacích zařízeních.
Vševědoucí obsluha
Tedy alespoň pokud jde o sushi. V pravé sushi restauraci musí personál vědět, co přesně nabízí, a případně vám pomoci při výběru určitého typu nebo celého setu. Poté byste měli být informováni o tom, jak správně sushi konzumovat, případně i jak bylo připravováno.
Na vašem pohodlí záleží
Srovnávat komfort posezení ve fast foodu a v sushi restauraci rozhodně nemá smysl a je zřejmé, co na vás, jakožto na zákazníka, udělá lepší dojem. Váš sushi relax zpravidla dokresluje také tematická hudba.
Sushi stále vnímáme jako zvláštní pokrm, který si chceme vychutnat v odpovídajícím prostředí a s určitou prestiží. I proto mají výhodu specializované sushi restaurace, kde se o přípravu starají zkušení profesionálové a odborníci se znalostmi asijské kuchyně.
A kam vyrazit? Chcete-li vyrazit do kvalitní sushi restaurace, Praha není podmínku, vyrazit můžete i v dalších větších městech. Velmi zajímavou alternativou pro začátek vaší sushi cesty, může být restaurace Sushi Upgrade v Praze.
Restaurace Sushi Upgrade
Restaurace Sushi Upgrade v Praze je zárukou nejenom kvalitního sushi, ale také komplexního kulinářského zážitku. Vyzkoušejte bohaté menu z japonské i asijské kuchyně za přijatelnou cenu. Restauraci najdete v Opletalově ulici v Praze, kde vás přivítá milá a profesionální obsluha. Nekuřácká restaurace nabízí komornější prostředí s kapacitou 30 míst, a tak v ní můžete uspořádat třeba menší firemní večírek či teambuliding. Plaťte kartou nebo stravenkami, vychutnejte si netradiční oběd a vraťte se do práce nasyceni a odreagováni díky stylové atmosféře. Nebo třeba vyrazte se svou drahou polovičkou na romantickou večeři. Pro ty pohodlnější z nás je pak k dispozici rozvoz sushi po Praze a okolí.