V zahradách krásného Trojského zámečku se o víkendu 5. a 6. září konal již popáté festival jídla zvaný Foodparade. Už od desáté hodiny dopolední se mezi pečlivě zastřiženými keři hemžili gurmáni a milovníci dobrého jídla a zvědavě nahlíželi na sortiment jednotlivých stánků. Nechybělo degustační menu, svačinky na cestu či doprovodný program v Trojské konírně.
Na začátku jsem byla přivítána příjemnou trojicí zaměstnanců, kteří mi vysvětlili, kudy jít ke stánkům a kudy na přednášky, a věnovali mi mapku stánků, jednodenní nákupní kartu do Makra, kredit 100,- na služby partnerské společnosti DameJidlo.cz a slevu na transportní služby UBER. Poté jsem došla k pokladně, kde nebyla žádná fronta, a směnila si peníze na takzvané „chefy“, festivalovou měnu. Četla jsem mnoho komentářů, že vstupné bylo moc vysoké, 350,- mi nepřijde tak moc, zvlášť, když 200,- se vám vrátí zpět ve formě chefů. Dostala jsem identifikační náramek a tím i povolení pokračovat dál ke stánkům.
Výběr byl opravdu velký. Nechyběly hamburgery, ryby, těstoviny, maso, dezerty, mexická kuchyně, italská kuchyně, asijská kuchyně… O hladu nebyli ani vegetariáni, vegani či lidé stravující se raw, paleo nebo bezlepkovou stravou. Bez povšimnutí nezůstal ani stánek restaurace Hmyz na talíři, kde se – jak už název vypovídá – servírovali červi, štíři či švábi. Vedle degustačních jídel zde byli stánky nabízející svačiny či nápoje, například Candy Store, Kingswood nebo čerstvá kokosová šťáva podávaná přímo z kokosu.
Stolků i laviček bylo dost, všude se dalo bez problému najít místo. Služba odnášející špinavé nádobí byla schopná a rychlá, stejně jako uklízecí skupina. Na jídlo se nečekalo, všechny služby byly poskytnuty na 100 %. Kvůli nepřízni počasí byly na půjčení i deštníky a deky.
Co se týče doprovodného programu, ten se odehrával na dvou „stanovištích“ – v trojské Konírně a na pódiu před zámkem. Každou hodinu se na obou stanovištích konala jedna událost – ať už kuchařská show či přednáška. Hlavní částí programu bylo však finále soutěže „I Love Food“.