Ať se chystáte do Ruska na dovolenou, návštěvu, pracovní cestu či budete Ruskem pouze projíždět, nemůžete to udělat jen tak, ale musíte si opatřit vízum. Víza do Ruska se rozdělují podle délky pobytu, počtu vstupů a účelů cesty. Pomůžeme vám vybrat to správné.

Jednovstupové a dvouvstupové turistické vízum

Chystáte se do Ruska na dovolenou, návštěvu veletrhu, nebo na krátkou a neformální obchodní schůzku? Turistické vízum se vydává na základě originálu nebo kvalitní kopie turistického voucheru a potvrzení o přijetí zahraničního turisty od ruské cestovní kanceláře. Platnost má do 30 dnů.

Dvouvstupové turistické vízum se vydává pouze v případě, kdy je potvrzený turistický program, který vyžaduje opuštění Ruské federace a posléze návrat do ní, a to pouze v případě, že se bude jednat o sousedící zemi s Ruskou federací.

Jednovstupové, dvouvstupové a vícevstupové obchodní a humanitární vízum

Obchodní a humanitární vízum se vydává na základě originálu pozvání na formuláři migrační služby Ruska nebo originálu pozvání od ruské právnické osoby. Slouží k obchodním cestám nebo k účasti na sportovní, vědecké, umělecké nebo kulturní akce. Platnost má 90 dnů, pro vícevstupová víza pak 6 až 12 měsíců.

Jednovstupové nebo dvouvstupové soukromé vízum

Soukromé vízum získáte na základě originálu pozvání na formuláři migrační služby Ruska nebo originálu notářsky ověřeného pozvání od blízkého příbuzného – občana České republiky, který dlouhodobě žije na zákonném základě na území Ruské federace. Soukromé vízum má platnost 90 dnů.

Jednovstupové nebo vícevstupové studijní vízum

Studijní vízum se vydává na základě originálu pozvání na formuláři migrační služby Ruska nebo originálu či kvalitní kopie pozvání od ruské školy nebo vysoké školy. Zvací dopis od ruské vzdělávací institucí musí být podepsán rektorem, orazítkován a používá se v případě krátkodobých stáží či výměnných programů. Studijní jednovstupové vízum má platnost 90 dnů a v některých případech lze v Rusku prodloužit, vícevstupové má platnost 6 až 12 měsíců, ale ne déle, než doba studia nebo stáže.

Jednovstupové nebo vícevstupové pracovní vízum

Pracovní vízum se vydává pouze na základě originálu pozvání na formuláři migrační služby Ruska, který musí předložit zaměstnavatel. Zpravidla má platnost 3 měsíce, ale v Rusku jej můžete případně prodloužit a to sice na dobu trvání pracovní smlouvy.

Jednovstupové nebo dvouvstupové tranzitní vízum

Tranzitní vízum je určeno pro osoby, které Ruskem pouze projíždějí. Vydává se v případě vlastnictví cestovních dokladů a víza do třetí země. V případě letecké přepravy má platnost 3 dny, a to na základě zaplacených letenek. Pokud cestujete vlakem, platnost víza je 10 dní a vydává se na základě zaplacených jízdenek.  V případě, že přes Rusko cestujete osobním automobilem, vydává se vízum na lhůtu, nezbytnou pro tranzit nejkratší cestou do 10 dnů. Výpočet lhůty vychází z denního výkonu automobilu 500 km. K jeho vydání budete potřebovat kopie dokladů automobilu a také čestné prohlášení, obsahující údaje o cestujících a přesné trase.

Nevíte-li si rady, které vízum budete potřebovat a jak při jeho získání postupovat, obraťte se na jednu z největších zprostředkovatelských agentur – VHS-CZECH, kde Vám rádi pomůžeme.

– advertorial –

Zanechat komentář

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.