Ve spolupráci se společností Zomato vám představujeme seriál věnující se pražským restauracím, kavárnám a dalším gastro podnikům.


V tomto díle jsme se vypravili do restaurace Cacao, kterou najdete v krásných prostorách v blízkosti Náměstí Republiky v ulici V Celnici. Tady jsem i my ochutnali jedny z nejoblíbenějších dezertů a nápojů v menu a pro vás vyzpovídali i jednoho z majitelů, který velmi ochotně odpovídal na všechny naše zvídavé otázky.

Cacao je podnik, který na této adrese funguje už čtvrtým rokem. Za tu dobu si ho našlo i velké množství návštěvníků. Pokud se sem rozhodnete zavítat, raději si předem udělejte rezervaci telefonicky nebo na webu. Pak byste byli ochuzeni o příjemné posezení v krásných prostorech a zbývala by jen možnost jídla s sebou nebo zakoupení zmrzliny u okénka…


Zmrzlina  

V Cacau se specializují na pravé domácí zmrzliny, které šéfkuchaři připravují vždy čerstvé přímo na pobočce, a tak je nemusí složitě dovážet. My ochutnali dva smetanové druhy. Kokosovou s kousky kokosu a oříškovou se slaným karamelem. A byla to opravdu vynikající záležitost.


Jako první nás zajímalo, proč se podnik jmenuje zrovna Cacao?

Nenapadlo to nás tady v Praze, ale majitele franšízy. První pobočka vznikla už před 14 lety v Portorožii na pláži a další pak v Ljubljani ve Slovinsku. Koncept napadl manželé, kteří žijí napůl na Floridě a ve Slovinsku. Spojili design s dobrýma italskýma receptama zmrzlin a dortů. Pak jsme licenci koupili i my. Jsme tu 4. rokem a i když je naší specializací hlavně zmrzlina a dorty, chtěli jsme pro naše náročnější zákazníky vymyslet ještě něco navíc. Vzhledem k tomu, že u nás nemáme takové teplo jako ve Slovinsku, rozhodli jsme se pro teplé pokrmy. Rozrostli jsme se tak o polední menu, snídaně a lehké večeře, abychom uspokojili české klienty.

Jak jste se dostali k tomuto krásnému prostoru ve kterém je podnik umístěn?  

Před námi tu byla jiná restaurace, která už nemohla utáhnout podobný prostor. Pronajali jsme si ho my a na tomto místě ho budeme mít ještě dlouho. Prostor je to nádherný, otevřený a atmosféra je tady dobrá.


Zmrzlinový ráj  

Mimo sezónu si tu zákazníci můžou vybrat z 12 druhů. V létě na vás pak čeká celkem 24 druhů nejrůznějších sorbetů a smetanových zmrzlin. Kopeček stojí 35,- Kč. Každý si zaručeně vybere tu svou příchuť. A která je vaše oblíbená? 


Plánujete ještě otevřít jinou pobočku? Vzhledem ke komornímu prostoru se sem bez rezervace zákazník dostane jen stěží.

To nás samozřejmě těší. Dokážeme to zatím ještě nějak zvládat. Přemýšlíme ale o tom, že bychom otevřeli ještě jinou pobočku. Je to v horizontu několika měsíců. Záleží na prostoru, na nabídce, na nás. Musíme mít hezký kvalitní prostor v centru, to je jedna z podmínek franšíza.


Čokoládový dort 

Jedna z největších specialit, kterou tamní kuchaři poctivě vyrábí z kvalitního 10% kakaa. Je to opravdová slast a když jednou ochutnáte, už nebudete chtít nikdy v životě zkusit jiný dort s čokoládou.


Proč si myslíte, že by čtenáři měli zavítat právě k vám, čím se odlišujete?

Určitě se odlišujeme, ale na to si moc nehrajeme. Snažíme se vše dělat sami, vše připravovat z kvalitních surovin. Ty věci jsou jasně daný. Tady si budete dávat Cacao dort dneska, za měsíc a bude pořád stejný, stejně kvalitní, stejně velkej, stejně čerstvej, nebude ošizenej a bude stejnej tady i ve Slovinsku. Také je pro nás důležitý kvalitní personál. Já se ho snažím učit, aby byli přátelští, milí, aby dělali svoji práci rychle a kvalitně a aby spolu vzájemně vycházeli. Snažíme se držet stálej personál. Buď by někdo ze zaměstnanců musel udělat chybu lidskou nebo by musel chtít změnit místo. Pracují u nás i mladí hned po vyučení, kterým se občas stane, že tohle odvětví pro ně není tím, jaké by v životě chtěli dělat.

Kolik máte aktuálně zaměstnanců a jsou mezi nimi i cizinci?

Máme dohromady asi 15-20 stálých zaměstnanců. Jsou mezi nimi samozřejmě i cizinci a především naši slovenští bratři, které mezi cizince ale samozřejmě nepočítám. V letní sezóně máme pak další pomocné ruce a brigádníky. Máme k dispozici i okýnko, kde je možné si zakoupit zmrzlinu z ulice. Aktuálně máme 12 druhů a v létě dokonce 24 druhů zmrzliny. Ty jsou hodně kvalitní, protože je děláme tady a nepřevážíme. Za kopeček zaplatíte 35,- Snažíme se stále zlepšovat a nejít cestou zdražování nebo zmenšování porcí. Stejně velký kopeček dostanete ve Slovinsku i v Praze. Jsme originální a snažíme se určovat směr.


Drinky, freshe, smoothie

My vyzkoušeli také dva ze široké nabídky drinků, které nakopnou metabolismus a dodají díky superingrediencím jako matcha, chia semínka, acai, guarana,… dobijí energii a zasytí. 


Spojujete i se v rámci propagace se známými jmény nebo tvářemi?

Snažíme se spolupracovat s našima blogerama, s miss, s různými časopisy a internetovými portály a fitness centry. Děláme věci do plastu, které si mohou návštěvníci odnést s sebou.

Čím se nejvíc odlišujete od ostatních a co je pro zákazníky to nejzajímavější?

V první řadě nejsme brandový. Snažíme se jít s dobou a nabízet lidem to, co je zrovna v kurzu. V rámci menu sestavujeme stále nové recepty. Teď tu máme třeba Pastrami sendvič, což je velký trend z Ameriky. Jeho základem je hovězí hrudník. Také používáme zdravé a zajímaví ingredience jako: guarana, Acai, domácí granola, agáve sirup, med, ořechy, dýňová semínka, avokádo, žitný chléb, celozrnný chléb, krevety, maso, pražská šunka. Dbáme na kvalitní suroviny a vše bereme on nejlepších dodavatelů. Novinkou jsou u nás také zdravé a vyvážené snídaně. Děláme nejrůznější wellness šťávy, jogurty a dezerty. Pražíme si sami kávu, kterou připravují vyškolení baristé.


Ocenění  

Podnik získal za svůj přístup a snažení také několik ocenění. Například od Zomato, Trip Advizor a Unicef.  


Plánujete třeba i vlastí internetový obchod?

To je dobrá otázka, protože právě tohle je velké téma, které máme v hlavě už hodně dlouho a v poslední době ho velmi intenzivně řešíme. Ještě není vytvořen konkrétní základní kámen, ale všechno je v jednání a je to jen otázka času.

Zapojujete se do foodfestivalů?

V minulosti jsme se do podobných akcí a festivalů zapojovali, ale dospěli jsme k závěru, že to není úplně ono, co bychom chtěli. Touhle cestou jít nemusíme. Pro nás je lepší ta cesta, kterou děláme. Navíc jsme v centru a lidi si nás najdou.

Na naše otázky ochotně odpovídal jeden z majitelů Milan Uhmann.

V průběhu článku jste měli možnost vidět to nejzajímavější, co můžete v Cacau ochutnat. Na čem byste si smlsli vy? Napište nám do komentářů a určitě navštivte restauraci osobně. Nezapomeňte následně ohodnotit na Zomato.

foto:
Zuzana Mihaliková

Přihlaste se k odběru novinek!

Zanechat komentář

Buďte první kdo bude komentovat!

avatar
wpDiscuz